top of page
  • Writer's pictureIida Sirviö

Paljonko videotuotanto maksaa?Videotuotantojen hinnat vaihtelevat suuresti ja syy siihen on jokaisen projektin ainutlaatuisuus.

Riippuen videon tyypistä, työn määrästä ja videon kestosta, vaihtelee hinta n.600-10000€ välillä.

Mutta mitkä tekijät siis tarkalleen määrittelevät videotuotannon lopullisen hinnan? Mistä tietää puhutaanko sadoista vai tuhansista euroista?

Eiköhän otetaan selvää.


1. Videon tyyli

Ensinnäkin, videon tyyli määrittelee aika pitkälle sen, mitä luokkaa lopullisen videotuotannon hinta tulee olemaan.

Halvimmillaan alle 1000€ saa yksinkertaisen, mutta tyylillä toteutetun ammattimaisen puhujavideon ilman kuvituskuvaa. Tällaisia ovat esimerkiksi haastattelut tai livestriimit.


Jos kuitenkin haaveilet esimerkiksi elokuvallisesta mainosvideosta, niin maksaa tuotanto vähintäänkin 2000€. Käsikirjoitetut ja kuvituskuvalliset mainosvideot tarvitsevat siis selkeästi isomman budjetin.


2. Videon kesto

Kuten loogisesti voi päätellä, mitä pidempi video, sitä kalliimpi sen tuotanto.


Minuuttien hinta kuitenkin vaihtelee, koska minuutti livestriimi taltiointia vs. minuutti elokuvallista käsikirjoitettua mainosvideota ovat luonnollisesti hyvin eri hintaisia.


Voit kokeilla hintalaskurillamme suuntaa antavan arvion tekemiseen. Valikossa on tyypillisimpiä videoita ja niiden keskimääräisiä hintoja, jolloin saat alustavaa ideaa videosi budjetista.

3. Käsikirjoitus

Usein videolle (kuten esimerkiksi elokuvalliselle mainosvideolle) tarvitaan käsikirjoitus, eli tarkka suunnitelma videon kuvauksesta.

Mitä tarkempi käsikirjoitus, sitä tehokkaammin kuvaukset, sekä jälkituotanto sujuvat. “Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää siis paikkaansa!

Muutaman minuutin kestävien videoiden käsikirjoitus maksaa suurinpiirtein 800€. Hintaan vaikuttavat paljon myös sen pituus ja yksityiskohtaisuus.


4. Lokaatiot

Kuvataanko video yhdessä vai useammassa paikassa? Sisällä vai ulkona? Vuokratussa tilassa tai studiossa?

Nämä valinnat vaikuttavat videon hintaan. Studiovuokrat, tilavuokrat, mahdolliset kuvausluvat sekä kuvauskaluston ja työryhmän kuljetukset kasvattavat videon budjettia.

Tilavuokrat vaihtelevat suuresti riippuen lokaatiosta, mutta studio vuokra meillä maksaa esimerkiksi 44€/tunti tai 330€/päivä.


videokuvaaja ja äänittäjä videokuvauksissa
Made in HEL Videotuotanto Kuva: Lilja Kronqvist

5. Kuvausryhmän koko

Mitä enemmän eri alan ammattilaisia on mukana, sitä enemmän tulee kuluja.


Jos kyseessä on yksinkertainen puhujavideo, niin ei erikseen yleensä tarvita ohjaajaa, valaisijaa tai äänittäjää, vaan ammattitaitoinen kuvaaja pystyy hoitamaan kaikki nämä itse.


Monimutkaisia tuotantoja on kuitenkin mahdotonta tehdä vain yhden kuvaajan voimin. Tarvittavan kuvausryhmän kokoon vaikuttaa pitkälti valaisuun, äänitykseen ja itse kuvaukseen liittyvät vaatimukset. Näistä riippuen työryhmään saattaa kuulua:

  • Kuvaaja

  • Ohjaaja

  • Tuottaja

  • Äänittäjä

  • Valaisija

  • Meikkaaja-maskeeraaja

  • Catering

  • Avustajat

Hintaa tulee siis eri ammattilaisten palkoista, sekä mahdollisesti tarvittavista kalustovuokrista. Tietysti mitä isompi videotuotanto, sitä enemmän ammattilaisia ja erityiskalustoa tarvitaan.


Joskus useamman ammattilaisen palkkaaminen voi jopa pienentää videotuotannon budjettia. Esimerkiksi suurimmissa tuotannoissa kuvaajalle ja valaisijalle kannattaa ottaa avustajia mukaan, jolloin kuvaukset sujuvat huomattavasti nopeammin. Tällöin budjetista voi parhaimmillaan säästyä kokonaisen päivän tila- ja kalustovuokrausten hinnat.


6. Näyttelijät

Jos kyseessä oleva videotuotanto on esimerkiksi käsikirjoitettu elokuvallinen mainosvideo, on todennäköistä että tarvitset siihen näyttelijöitä.


Voit esiintyä itse videolla, mutta mikäli sisäinen George Clooney tai Julia Roberts ei meinaa löytyä, voi olla parempi turvautua kokeneempien ammattilaisten apuun.


Ammattitaitoisen näyttelijän saat videoosi suurinpiirtein alkaen 800€/video ja vähemmän kokemusta omaavien esiintyjien palkkiot alkavat n. 400€/video. Hinnat vaihtelevat paljon repliikkien määrän ja kuvauspäivän pituuden mukaan.


Vaikka ammattinäyttelijän hinta on suurempi, vuosien kokemuksella voimme sanoa, että ammattinäyttelijä takaa usein sujuvat kuvaukset jonka ansiosta kuvaukset pysyvät aikataulussa. Täten myös budjetti pysyy sovituissa raameissa.


7. Meikkaus ja maskeeraus

Ei kannata unohtaa, että silmä näkee asiat eri tavalla kuin kamera. Kamera saa joskus ihon näyttämään elottomalta, korostaa ryppyjä, vääristää kasvojen piirteitä, tai korostaa esimerkiksi otsan kiiltoa.


Tämän vuoksi ammattitaitoinen meikkaus ja maskeeraus on tärkeä osa laadukasta videotuotantoa. Sen avulla esiintyjä saadaan näyttämään edustavalta kuvaustilanteen valaistukseen ja kameraan nähden.


Meikkauksen ja maskeerauksen hinnat alkavat n. 240€ per video. Useampi meikattava ja pidempi työpäivä nostaa toki myös meikkaajan kustannuksia.8. Jälkituotanto

Kuvausten jälkeen kulut koostuvat jälkikäsittelystä ja siihen liittyvistä erikoistoiveista.


Useimmissa tuotantoyhtiöissä perus editointi, värimäärittely, sekä äänimiksaus on laskettu videon hintaan.


Yleensä kuitenkin perus editoinnin lisäksi tarvitaan myös muita visuaaleja tai erikoistoiveita, joista kertyy lisähintaa. Näitä voivat olla esimerkiksi:

Hinnat vaihtelevat työn vaativuudesta ja määrästä riippuen.

9. Musiikki

Jos haluat käyttää mainosvideossasi maailmanlaajuisesti tunnettua biisiä, saattaa hinnat kivuta helposti tähtitieteellisiin lukemiin. Mitä tunnetumpi kappale, sitä kalliimmaksi sen käyttö tulee.


Mainonnassa lupa musiikin käyttöön täytyy pyytää kappaleen kustantajalta tai kappaleen tekijältä (mikäli kustantajaa ei ole). Hinnasta sovitaan suoraa heidän kanssaan.


Onneksi pienemmille budjeteille on myös olemassa sivustoja, joista voi pystyy löytämään ilmaista musiikkia videoon myös kaupalliseen käyttöön. Meidän kanssa videotuotantoihin sisältyy aina tekijänoikeuden alainen musiikki täysillä käyttöoikeuksilla kaikkiin kanaviin.

Videotuotannon referenssejä

Tuomme yrityksesi vahvuudet näkyviin ammattimaisilla ja vaikuttavilla yritysvideoilla – olipa kyseessä sitten brändin esittely, palvelujen esittely tai asiakasvideot.


Tapahtumavideomme ikuistavat hetket, jotka jäävät mieleen ikuisesti, olipa kyse sitten konferenssista, messuista tai yritystilaisuudesta. Näytä maailmalle, mitä yrityksesi voi tarjota, ja anna meidän kertoa tarinasi visuaalisesti ja vaikuttavasti.

Tiivistettynä

Toivottavasti nyt sinulla parempi idea siitä, mistä lopullinen videotuotannon hinta koostuu.


Useat eri valinnat, kuten esimerkiksi tyyli, kesto, lokaatiot, ammattilaisten määrä ja musiikkivalinnat, ovat syy siihen että hinnat voivat vaihdella hyvinkin paljon.


Onneksi sinun ei kuitenkaan tarvitse tehdä kaikkia valintoja yksin. Me voimme auttaa sinua tekemään parhaat valinnat juuri sinun videotasi ja budjettiasi varten.


Onko sinulla kysyttävää videotuotannoista?


Autamme sinua prosessin kaikissa vaiheissa ja tarjoamme täydellisen avaimet käteen -ratkaisun. Ammattitaitoomme luottaa jo >100 kotimaista ja kansainvälistä yritystä.
☎️ Ota yhteyttä. Toteutamme tuloksellisia videoita kaikenlaisiin ja kaikenkokoisiin tarpeisiin.📞 +358 451364310Comments


bottom of page