top of page
  • Writer's pictureIida Sirviö

Kannattaako Videoita Hostata Omilla Nettisivuilla?


Made in HEL Videotuotanto Helsinki logo
Made in HEL Videotuotanto Helsinki

Yleisesti katsottuna videoiden hostauksesta omilla nettisivuilla on enemmän haittaa kuin hyötyä - muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Tästä blogista löydät hyvät ja huonot puolet videoiden hostaamisesta omilla sivuilla, sekä vinkkejä siihen mitä hostauspalvelua kannattaa käyttää missäkin tilanteessa.


Miksi Videota Ei Kannata Hostata Omalla Nettisivulla


Syy siihen miksi ei yleensä ole suositeltavaa hostata videoita omilla sivuilla on se, että riski siitä, että joku menee pieleen on suurempi. Tässä muutama esimerkki:


1. Tiedoston koon ja tallennustilan rajoitukset tulevat vastaan

Jos hostaat videon itse, käytettävissä olevaa tilaa on rajoitetusti ja nämä rajoitukset voivat mennä helposti täyteen. Tämän seurauksena videon toisto saattaa olla katkonaista, mikä vaikuttaa tietenkin negatiivisesti katsojan kokemukseen.


Riippuen käytössä olevasta sisällönhallintajärjestelmästä (CMS), videoiden tiedostokokoa ja minuutti määrää on mahdollisesti myös rajoitettu. Tämä luonnollisesti vaikeuttaa erityisesti pidempien videoiden hostaamista.


2. Sivujen latausaika pitenee

Nettisivujen nopea latausaika on äärimmäisen tärkeää hyvän käyttäjäkokemuksen kannalta. Sen lisäksi se voi vaikuttaa myös sivujesi asemointiin Googlen hakutuloksissa.


Googlen tutkimuksen mukaan bounce rate (Eli kävijöiden poistuminen sivuiltasi heti kättelyssä) on keskimäärin 32%, kun sivun latausaika on yhdestä kolmeen sekuntiin. Sivun latausajan noustessa viiteen sekuntiin, bounce rate on keskimäärin 90%. Mitä kauemmin sivuston latausaika kestää, sitä useampi vierailija poistuu sivulta ennenkuin se ehtii edes latautua.


Mitkä asiat siis vaikuttavat nettisivujen nopeuteen? Kuten varmaankin jo arvasit, yksi merkittävimpiä nettisivujen hidastavia tekijöitä on juuri nimenomaan videoiden ja muiden raskaiden tiedostojen hostaaminen sivuilla.

3. Piratismin riski kasvaa

Jos hostaat videoita omalla sivullasi se tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi ladata videosi yksinkertaisesti katsomalla koodiasi.


Jos videosi on tarkoitettu nähtäväksi kaikille, tämä ei niinkään ole ongelma. Mutta jos sinulla on esimerkiksi verkkokurssi, johon liittyy videoita ja haluat, että vain tietyt henkilöt pääsevät katsomaan ja lataamaan niitä, on yleensä helpompaa turvautua videohostaus palveluihin.


Hand typing on laptop with video play button on screen


Miksi Videoita Kannattaa Hostata Omalla Nettisivulla


Jos sivujesi latausnopeus ei ole sinulle huolenaihe, voi videoiden hostaaminen omilla sivuilla olla hyvä idea. Tässä muutama esimerkki:


1. Itse nettisivusi SEO hyödyt voivat kasvaa

Tiedän, että tämä voi kuulostaa ristiriitaiselta - eikö videon lisäämisellä YouTubeen voi nimenomaan saada mittavat SEO hyödyt?


Totta! Mutta, optimoimalla videon Youtubea varten, tulee SEO hyödyt itse videolle - eivät nettisivullesi. Eli esim omissa blogipostauksissa videoiden hostaaminen voi itseasiassa olla hyvä idea, sillä Google pystyy lukemaan niiden metadataa, mikä voi hyödyttää hakukonenäkyvyyttä. Upotettujen YouTube videoiden kohdalla samoja hyötyjä ei saa.


Mutta pidä kuitenkin mielessä, että sivun latausnopeus vaikuttaa myös hakukonenäkyvyyteesi. Eli jos päätät hostata videoita itse SEO hyötyjen toivossa, mutta päädyt samalla hidastamaan sivustoasi - on tästä todennäköisesti loppupeleissä enemmän haittaa kuin hyötyä.


2. Ei mainoksia ja riskiä siitä, että vierailijan huomio karkaa toisaalle

Videohostaus palveluissa on erityisesti se ongelma, että mikäli haluat käyttää ilmaista palvelua, on palveluilla oikeus lisätä mainoksia videosi alkuun. Tämä ei tietenkään anna kovin ammattimaista kuvaa, eikä luo hyvää käyttäjäkokemusta.


Toisen riski on se, että videon lopussa Youtuben ehdottamat videot kiinnostavatkin katsojaa enemmän kuin nettisivusi ja näin heidän huomio kiinnittyy toisaalle.


Hostaamalla videon itse, vältyt mainoksilta sekä muilta videoehdotuksilta tai vaihtoehtoisesti säästät rahaa siinä, ettei sinun tarvitse maksaa ammattimaisesta hostaamisesta.


Mitkä ovat parhaat videohostauspalvelut?


Vaihtoehtoja on monia, mutta yleisesti ottaen suosittelemme käyttämään Youtubea tai Vimeota yritysvideoiden hostaamiseen.

YouTube on maailman suosituin videohostaus palvelu. Jopa 2 miljardia kirjautunutta käyttäjää vierailee YouTubessa joka kuukausi! Suuren yleisön lisäksi, videoiden hostaaminen siellä on helppoa ja ilmaista, mikä tekee Youtubesta houkuttelevan ratkaisun.


Youtubesta näet helposti kuinka monta katselukertaa videosi on saanut ajan mittaan, kuka sitä on katsonut ja missä päin maailmaa. Tämä voi olla erittäin hyödyllistä tietoa yrityksesi markkinoinnin kannalta.


Youtube myös tarjoaa kaikkein kattavimmat mahdollisuudet SEO optimointia varten ja Google ylipäätään asemoi Youtube videot paremmin hakutuloksissaan kuin muiden palveluiden kautta hostatut videot.

Vimeolla on vähemmän käyttäjiä kuin YouTubella, mutta silti sen kautta on myös mahdollista tavoittaa laaja yleisö.


Vimeon haittapuoli on se, ettei se tarjoa yhtä kattavia mahdollisuuksia analytiikan seuraamiseen eikä SEO optimointiin.


Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Vimeossa olisi myös hyötynsä. Erityisesti ammattikuvaajien keskuudessa Vimeo on suositumpi ratkaisu, koska Vimeo käyttää korkeampaa bittinopeutta kuin YouTube ja tukee myös korkeampaa äänenlaatua. Laatu on siis yksinkertaisesti parempi. Näistä ominaisuuksista joutuu tosin maksamaan Vimeon kuukausimaksua.


Hienoa on myös se, että siellä on myös paljon vähemmän mainoksia kuin Youtubessa, koska niihin ei liity mainostuloja.


Tiivistettynä


Summa summarum on siis se, että videoiden hostaaminen itse on siis joissain tilanteessa hyvä idea ja joissain taas ei. Tietämällä nämä vahvuuden ja heikkoudet voit tulevaisuudessa tehdä järkevän päätöksen aina tilanteesta riippuen.


Jos kiinnostuit video toteuttamisesta yrityksellesi, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Video vie aikaasi vain aloituspalaverin verran ja loput voit jättää meidän huoleksemme.

Videoshoot in a park with audio person, camera operator and three actors
Made in HEL Videotuotanto Helsinki

Onko sinulla kysyttävää videotuotannoista?

Autamme sinua prosessin kaikissa vaiheissa ja tarjoamme täydellisen avaimet käteen -ratkaisun. Ammattitaitoomme luottaa jo >100 kotimaista ja kansainvälistä yritystä☎️ Ota yhteyttä. Toteutamme tuloksellisia videoita kaikenlaisiin ja kaikenkokoisiin tarpeisiin.

📩 juuso@madeinhel.com

📞 +358 451364310


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page