top of page
  • Writer's pictureJuuso Viitanen

Videohaastatteluiden Suunnittelun Uusi Aikakausi - Käytä Tekoälyä Hyödyksi Haastatteluiden Luonnissa


 in the mind of AI
Kuva luotu Midjourney-ohjelmalla. "in the mind of AI"

Tervetuloa uudelle aikakaudelle videohaastatteluiden suunnittelussa! Tekoälyn käyttö haastattelukysymysten luomisessa on mahdollistanut entistä tarkemman, kohdennetumman ja luovan tavan tuottaa laadukkaita haastatteluita.


Tekoäly voi tarjota arvokkaita vinkkejä ja ehdotuksia haastattelukysymyksistä, jotka auttavat sinua luomaan merkityksellisiä ja vaikuttavia haastatteluvideoita. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten voit käyttää tekoälyä hyödyksi haastatteluiden luonnissa, jotta voit luoda entistä parempia ja vaikuttavampia videoita entistä tehokkaammin.


Ehkä suunnittelet asiantuntijahaastattelua, yritysvideon kuvaamista, asiakasvideota tai suositteluvideota. Kysymysten luominen voi kuitenkin olla haastavaa, sillä haluat varmistaa, että haastattelukysymykset ovat relevantteja, kiinnostavia ja auttavat saavuttamaan tavoitteesi videolla.


Esimerkeissä käytetään ChatGPT-bottia.


Tekoäly kysymysten luonnissa: Miksi se kannattaa?

Tekoäly on vallankumouksellinen teknologia, joka on muuttanut monia liiketoiminnan ja viestinnän alueita. Yksi niistä on videoviestintä, erityisesti videohaastatteluiden suunnittelu. Tekoälyn käyttö kysymysten luonnissa voi auttaa sinua säästämään aikaa ja vaivaa, ja samalla parantamaan haastatteluiden laatua. Tämän ansiosta voit keskittyä tärkeisiin asioihin, kuten haastateltavian valintaan ja haastatteluprosessin ja lokaation järjestämiseen.


Tekoälyn ideana, ainakaan vielä tässä vaiheessa, ei ole korvata koko luovaa prosessia alusta loppuun. Parhaimmillaan tekoäly säästää ennakkosuunnitteluun käytettyä aikaa ja tehostaa koko videotuotantoa. Itse olen käyttänyt ChatGPT-bottia brainstormauksen tyyppisenä sparraajana, joka antaa minun luomille ideoille uusia tulokulmia ja monesti tulokset ovat olleet hyviä.


Tekstikäskyn käytön ABC

Tekstikäsky (englanniksi text prompt) on avainsana tai pieni lause, joka toimii syötteenä tekoälylle ja käynnistää sen prosessin vastauksen tuottamiseen. Tekstikäsky voi olla vaikkapa: "kirjoita kolme kysymystä sauli niinistölle liittyen euroopan unionin tulevaisuuteen liittyen."Nyt tiedät mitä kysyisit Saulilta tai vaikkapa juuri valitulta kansanedustajalta EU:hun liittyen! Sauli Niinistön tilalle voi laittaa vaikkapa HR-alan ammattilaisen ja EU:n tilalle työntekijöiden hyvinvoinnin omassa yrityksessä. Mahdollisuudet loppuvat vasta oman mielikuvituksesi rajoille.


Anna tarkkoja ohjeita

Kun käytät tekstikäskyä ChatGPT:ssä, sinun kannattaa antaa tekoälylle yksityiskohtainen kuvaus aiheesta ja tarkoitusperästä, jonka pohjalta se pystyy tuottamaan monipuolisempia vastauksia.


Kun käytät tekstikäskyä, on tärkeää kuvata aihe mahdollisimman selkeästi ja tarkasti. Hyvä tapa aloittaa on määrittää kohderyhmä, jonka kanssa haluat tehdä haastattelun, ja sitten miettiä, millaisia kysymyksiä he todennäköisesti kysyisivät. Esimerkiksi, jos suunnittelet asiakasvideota, sinun kannattaa miettiä, mitä asiakkaat todennäköisesti haluavat tietää yrityksestäsi ja tuotteistasi.


Toinen tärkeä tekijä tekstikäskyn käytössä on tietää, miten rajata haastattelun aihe. Sen sijaan, että pyytäisit ChatGPT:tä tuottamaan yleisiä kysymyksiä haastatteluun, pyydä mallia tuottamaan kysymyksiä tietylle aiheelle tai tiettyyn kysymykseen liittyen. Tämä auttaa rajaamaan vastaukset vain aiheeseen liittyviin kysymyksiin ja antaa enemmän suuntaa siihen, mitä etsit.AI chat bot in style of Carne Griffiths and Kelly McKernan
Kuva luotu Midjourney-ohjelmalla. "AI bot in style of Carne Griffiths"

Työnantajabrändin mukainen mainosvideo

Tässä yksi esimerkki tekstikäskystä (tällä kertaa englanniksi, koska haastattelut toteutettiin myös englanniksi):

"Write as if you are a professional journalist with a decades of experience making interviews for a video production companies. You have also extensive HR-knowledge how to inspire potential employees and you know how to create inspiring and energetic employer branding campaigns for international corporations.

The goal of the interviews is to create engaging employee value proposition for a large tech company located in Scandinavian countries.


We have these 3 topics in mind for these interviews

  1. Company Culture

  2. Compensation and Benefits

  3. Collaborative Environment

Can you give me 5 more topics we could consider in our interviews that would benefit the company message?"


ChatGPT:n vastauksia voi myös generoida uudelleen Regenerate response -nappia painamalla. Muutamalla vastauskierrokselle saat varmasti uusia ideoita täydentämään omaa kysymyspatteristoasi. Jos et, niin yritä kouluttaa tekoälyä tarkemmin ja rajaamalla aihepiiriä tai kohdeyleisöä tarkemmin. Tekoäly antaa juuri niin viisaita vastauksia, kuin sinä älytä siltä kysyä.poster of AI chat bot in style of banksy and Wassily Kandinsky
Kuva luotu Midjourney-ohjelman avulla. "poster of AI chat bot in style of banksy and Wassily Kandinsky"

Vastausten hienosäätö

Monesti ensimmäinen vastaus ei ole isku suoraan kultasuoneen, vaan jättipotti löytyy vasta monesti hienosäädön jälkeen.


Tässä esimerkkinä kysymykset, jotka annoin ChatGPT:lle erään suuren yrityksen sisäistä uutislähetystä suunniteltaessa:Kuten huomaat, niin keskustelu on todellakin chatinomaista edestakaisin pallottelua. Aihetta kaivetaan enemmän ja enemmän jotta saadaan kasaan halutut ideat tai tiedot. Tekoälyn käyttö ei ole automaattista, vaan se vaatii inhimillistä arviointia loppuviilausta.


Lopuksi pitää painottaa, että videohaastatteluiden suunnittelu tekoälyn avulla on vasta alkussa. Tulevaisuudessa tekoälyä voidaan käyttää entistä monipuolisemmin videoiden suunnittelussa ja tuotannossa. Made in HEL pyrkii pysymään ajan tasalla alan kehityksestä ja hyödyntää uusimpia teknologioita, jotta voimme luoda entistä parempia videoita ja saavuttaa parempia tuloksia tehokkaammin.


Ota yhteyttä, mikäli yrityksesi tarvitsee apuja videotuotannon saralla. Olemme tehneet menestyksekkäästi yhteistyötä yli sadan yrityksen ja yhteistön kanssa Suomessa ja kansainvälisesti. Autamme sinua videotuotannon kaikissa vaiheissa ja tarjoamme täydellisen avaimet käteen -ratkaisun.☎️ Ota yhteyttä. Toteutamme tuloksellisia videoita kaikenlaisiin ja kaikenkokoisiin tarpeisiin.


📩 juuso@madeinhel.com


📞 +358 45136431


Comentários


bottom of page