top of page
  • Writer's pictureIida Sirviö

Näin Kuvaat Etähaastattelun TyylikkäästiMitä tehdä kun haastattelut, jotka normaalisti tapahtuvat livenä, täytyykin siirtää zoomiin?


Tästä blogista saat parhaat vinkit tyylikkään ja korkealaatuisen etähaastattelun kuvaamiseen perus ruudunkaappaus videon (screencasting) sijaan.


1. Valitse haastateltava henkilö

Vaikka siirtyminen live haastattelusta nettiin voi joskus olla rajoittava tekijä - se avaa myös uusia mahdollisuuksia. Koska haastatteluun osallistuminen ei ole enää maantieteellisistä rajoituksista kiinni, on sinun mahdollisuus ottaa yhteys henkilöihin, joita et ehkä normaalisti voisi haastatella livenä. Käytä siis tätä valttikorttia suunnitellessasi haastattelua.

Ole tarkkana, että valitsen haastateltavan, joka on on luonnollinen kameran edessä. Tämän voit saada selville katsomalla kyseisen henkilön aikaisempia haastatteluja ja videoita tai pyytämällä lyhyen testivideon.


2. Suunnittele kysymykset etukäteen

Jotta voit välttää vaivaantuneet hiljaisuudet ja epäröinnin - on hyvä idea suunnitella kysymykset hyvissä ajoin ja lähettää ne haastateltavalle etukäteen tarkasteltavaksi. Tämä usein sujuvoittaa keskustelua varsinkin silloin, jos haastateltavalla ei ole aikaisempaa kokemusta haastatteluista.


Haastattelu kannattaa myös aloittaa helpoilla “lämmittely kysymyksillä”, jotka purkavat jännitystä. Näitä pätkiä ei tarvitse käyttää itse videossa, mutta on tärkeää että saat ensin haastateltavan rentoutumaan ennen kun siirryt itse asiaan.


Suunnittele kysymykset ja niiden järjestys tarkkaan ja mieti minkälaisilla kysymyksillä saat pidettyä katsojien mielenkiinnon parhaiten yllä.


3. Vältä vastavaloa

Monet kamerat säätävät valotuksen automaattisesti, joten kirkas valo henkilön takaa suttaa henkilön naaman näkymättömiin. Photo by Ximena Nahmias on Unsplash

Kun haastateltavan henkilön puolesta valmistelut on kunnossa, on aika siirtyä itse kuvaukseen.

On tärkeää, että vältät vastavaloa kuvatessasi ruutua vasten. Muuten ruutu näkyy aivan tummana, eikä haastateltavan henkilön hyvästä valaistuksesta tai kuvanlaadusta ole hyötyä.

4. Panosta äänenlaatuun

Hyvä äänitallennin on välttämätön, koska sinun täytyy onnistuneesti nauhoittaa tietokoneen kautta tuleva ääni, sekä myös haastattelijan ääni.


Molempien nauhoittamiseen hyvälaatuisesti ei kameran oma mikki pysty, joten on suositeltavaa hankkia kunnon äänityslaite korkealaatuisen lopputuloksen saamiseksi.


5. Käytä eri kuvakulmia

Muuten hyvin staattisesta tilanteesta saat kiinnostavamman, kun käytät kuvauksessa kahta eri kameraa, sekä hyödynnät mielenkiintoista taustaa.


Eri kuvakulmat ja koot tuo lisää vapautta editointivaiheeseen, elävöittää haastattelua ja koukuttaa katsojan mielenkiinnon tehokkaasti.


Muista pitää molemmat kamerat kuvauskohteen samalla puolella, jotta katsoja ei hämmenny.


Tässä Helsingin Kirjamessuille 2021 kuvaamamme video esimerkkinä:


6. Hyödynnä eri kuvakokoja

Eri kuvakulmien lisäksi kannattaa myös hyödyntää eri kuvakokoja videon elävöittämiseksi. Tähän et kuitenkaan välttämättä tarvitse useampaa eri kameraa, kun kuvaat 4K-laatuisella kameralla


4K-laatuisen kuvan pystyy myös rajaamaan uudelleen vapaasti ilman, että kuvalaatu kärsii. 4K kuvalaatua pystyy croppaamaan 200% ja silti videon laatu on silloinkin HD. Eli yhdestä kamerasta saa laajan ja tiiviin kuvan yhdellä kertaa.


7. Tee videosta sujuva

Silloin kun on käytössä useampi kuvakulma, niin editoidessa tämän avulla voidaan leikata hyppyleikkaukset pois, jotka saavat haastateltavan näyttävän nykivältä.


Tältä hyppyleikkaukset näyttävät haastattelussa. Kuvaaja: Made in HEL Video Productions

Hyppyleikkauksessa (eng: jump cut) yhdistetään kaksi perättäistä samasta kohteesta otettua kuvaa, joiden välillä kameran sijainti on muuttunut vain vähän. Tällainen leikkaus aiheuttaa kohteen "hyppäämisen" kuvaruudulla.


Myös haastateltavan turhat tauot ja mietinnän äänet (“hmmm…” “öööö…”) saadaan poistettua helposti editoidessa usean kuvakulman tai kameran avulla.

Tiivistettynä


Panostamalla kuvauslaitteistoon, käyttämällä eri kuvakulmia ja suunnittelemalla kuvaukset hyvin, on etähaastattelusta mahdollista saada hyvin laadukas ja ammattimainen lopputulos joka ylläpitää katsojien mielenkiinnon.


Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun etähaastattelujen onnistuneessa kuvauksessa, mutta jos haluat varmistaa että lopputuloksesta tulee varmasti haluttu, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.


Onko sinulla kysyttävää videotuotannoista?


Autamme sinua prosessin kaikissa vaiheissa ja tarjoamme täydellisen avaimet käteen -ratkaisun. Ammattitaitoomme luottaa jo yli 100 kotimaista ja kansainvälistä yritystä.
☎️ Ota yhteyttä. Toteutamme tuloksellisia videoita kaikenlaisiin ja kaikenkokoisiin tarpeisiin.📞 +358 451364310


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page