top of page
  • Writer's pictureIida Sirviö

Mitä On Video Tarinankerronta Ja Miksi Sitä Kannattaa Hyödyntää Markkinoinnissa


Videokuvaaja
Kuva: Niko Jekkonen

Kuten sinäkin, olemme turhautuneita tylsistä ja merkityksettömistä videoista, jotka eivät inspiroi katsojia ja tue katsojien matkaa liideiksi ja myynniksi.


Tästä blogista saat vinkkejä siihen, miten päästä tarinankerronnassa alkuun ja miksi sitä kannattaa hyödyntää markkinoinnissa.

Miksi video tarinankerrontaa kannattaa hyödyntää markkinoinnissa

Tarinankerronta on ollut aina merkittävä osa elämäämme ja ihmisillä on synnynnäinen halu kuulla tarinoita. Ihmiset luonnollisesti hakeutuvat mahdollisimman viihdyttävän sisällön pariin kun tarjolla on mistä valita.

Siksi tarinat juuri erottuvat informaation tulvasta edukseen ja niistä on tullut yksi digitaalisen aikakautemme tärkeimmistä myyntivalteista.

Ne luovat emotionaalisen yhteyden ihmisten ja yritysten välille, kasvattavat asiakasuskollisuutta ja lisäävät yritysten tuottoa.

Maailmankuulu liikemies Kevin O’Leary toimii myös tarinankerronnan puolestapuhujana. Alla olevassa haastattelussa (19:30) hän vakuuttaa, miten kaikkein tärkein vaatimus hänen yrityksilleen on juuri palkata ihmisiä jotka ymmärtävät liiketoiminnan konseptin ja osaavat kertoa siitä tarinan.Miten hyväntekeväisyysjärjestöt käyttävät tarinan voimaa varainkeruussa?


Eräässä kokeessa ihmisiä pyydettiin lahjoittamaan rahaa köyhän seitsemänvuotiaan Malista kotoisin olevan tytön, nimeltään Rokia, auttamiseksi. Rokian tarina liikutti monia ja lahjoittavat avasivat sydämensä ja kukkaronsa.


Kuitenkin, kun tutkijat esittivät Rokian henkilökohtaisen tarinan lisäksi ihmisille tilastoja Afrikan laajemmasta köyhyysongelmasta, vastaajien auttamishalu väheni äkillisesti.


Toisessa tutkimuksessa tutkijat pyysivät lahjoituksia joko yhden sairaan lapsen tai kahdeksan sairaan lapsen auttamiseksi. Ihmiset antoivat enemmän rahaa yksin asuvalle lapselle kuin kahdeksan hengen ryhmälle. (Harari, 21 oppituntia maailman tilasta)Miksi hyvä tarina kiehtoo katsojia?

Tarinan tarjoaa identiteetin ja tarkoituksen tekemällä katsojasta osan jotain itseään suurempaa. Lahjoittajan raha tekee isomman vaikutuksen yhden lapsen elämään verrattuna siihen, jos sen jakaa isomman joukon kesken.


Myös sinä voit käyttää samaa strategiaa yrityksesi markkinoinnissa.


Kerro miten tuotteesi tai palvelusi muuttaa asiakkaan elämää tai miten se helpottaa arkea. Myös faktoille on toki tilaa videoilla, mutta isoin tekijä on tarina. Alussa on ongelma, sitten sinä tulet kuvaan, jonka jälkeen tarina saa onnellisen lopun.

Miten kertoa tarina videon avulla


Tarinankerrontaan kannattaa siis panostaa mikäli asiakasuskollisuus ja paremmat tuotot houkuttelee. Mutta mistä oikein aloittaa?


Hyvä tuotantoyhtiö osaa auttaa ja opastaa sinua projektin jokaisessa vaiheessa. Et tarvitse muuta, kuin halun lähteä tekemään.


Näitä vaiheita seuraamalla, voit suunnitella miten parhaiten kertoa tarina videon avulla.


1. Tuo ongelma esille


Mikä on asiakkaidesi ongelma, jonka ratkaisemisessa olet ensiarvoisen tärkeä?


Pienten lasten äideillä on vain harvoin aikaa ja energiaa omasta kunnosta huolehtimiseen.


Tai tekevätkö keinotekoiset kemikaalit ja lisäaineet ihmisten ihosta kuivan?


2. Tarjoa ratkaisu


"Tarjoamme kiireisille äideille lyhyen, mielekkään treenin, jonka avulla he voivat pysyä terveinä ja saada uutta energiaa."


Vai tarjoatko kotimaassa luomuainesosista valmistettua shampoota, joka on ekologista ja kosteuttaa ihoasi luonnollisesti.


3. Aseta videolle selkeä tavoite


Haluatko videollasi lisää näkyvyyttä? Opettaa kohdeyleisöäsi? Lisää liidejä?


Tavoitteesi määrittelee sen, millaista videota kannattaa lähteä tekemään ja mitkä ovat sen onnistumisen mittareita. Kun määrittelet näitä, kannattaa muistaa pitää tavoitteet realistisina, mitattavissa olevina ja aika rajoitettuina.


Jos videosi tavoite on saada lisää näkyvyyttä, voi yhtenä onnistumisen mittarina olla esimerkiksi tuoda X määrä kävijöitä kotisivuille kuukauden aikana.

4. Määrittele kohdeyleisö


Tavoite määrittelee videosi kohdeyleisön.


Kuuleeko potentiaalinen asiakas yrityksestäsi ensimmäistä kertaa? Onko hän jo useamman kerran vieraillut sivustollasi? Vai onko hän jo valmis ostamaan, mutta etsii vielä lopullista varmuuden tunnetta ostopäätöksen tekemiseksi?


Se, mihin kohtaan myyntitunneliasi ja asiakkaan ostoprosessia video sijoittuu, kertoo sinulle minkälaiselle kohdeyleisölle videosi tulee suunnata.


Muista tutkia kohdeyleisöäsi tarkasti - älä tee olettamuksia.


Tarkan ostajapersoonan määrittelyn avulla pystyt tietämään tarkalleen, minkälaisesta sisällöstä yleisösi syttyy. Mitä läheisemmin opit tuntemaan yleisösi, sitä vaikuttavampi videosi tarinasta tulee.


5. Valitse tarina ja sille sopiva formaatti


Paras lähtökohta tarinan kertomiseen ei ole miettiä minkä tarinan haluat kertoa - vaan minkä tarinan yleisösi haluaa kuulla.


Yleisötutkimuksen perusteella selvitä mikä on polttavin kipupiste, jota asiakkaasi kohtaavat tuotteeseesi/palveluusi liittyen. Tutki, miten kilpailijasi käsittelevät tätä kipupistettä, ja löydä aiheeseen uusi näkökulma.


Kun olet keksinyt tarinan, mieti sille (ja budjettiisi) sopivin formaatti. Voit luoda esimerkiksi animaation, live-haastattelun, tai palkata näyttelijöitä.


6. Suunnittele käsikirjoitus


Minkä tunteen haluat videollasi välittää?


Sen pitäisi tulla katsojalle selväksi heti ensimmäisten sekuntien perusteella.


Onnistunut käsikirjoitus ymmärtää draaman kaaren formaatissa kuin formaatissa ja osaa ohjata videon esittelystä kliimaksiin ja loppuratkaisuun.


Muista käsikirjoitusta tehdessä pudottaa pois kaikki, mikä ei tarjoa lisä-arvoa (ethän halua että kukaan ajattelee juuri tuhlanneensa aikaa katsomalla videosi) ja varmista, että tarinasi on samaistuttava.


Ja tietenkin aina kun mahdollista - Näytä, älä selitä!Miten haluat katsojien toimivan videosi nähtyään?


7. Ota kaikki hyöty irti valmiista videostasi


Kun videosi on valmis, muista hyödyntää kaikki keinot miten saada maksimaalinen hyöty irti valmiista videostasi.


Lisää tekstitykset, jaa sosiaalisessa mediassa, optimoi hakukoneita varten, hyödynnä sähköpostimarkkinoinnissa... Käytä videota kaikkialla missä se voi kertoa saman asian kuin teksti!


Tiivistettynä


Video tarinankerronta on tehokas markkinointitaktiikka, jolla voit erottua sisältötulvan keskeltä, luoda yhteys katsojan ja yrityksesi välille, sekä lisätä asiakasuskollisuutta.


Vaikka tarinankerrontaan ryhtyminen saattaa tuntua ensikertalaiselle haastavalta tehtävältä, ei onnistuneen tarinen luomiseksi sinun kuitenkaan tarvitse olla seuraava Kaurismäki.


Tarvitset vain selkeän tavoitteen ja ammattilaisen, joka osaa auttaa sinua saavuttamaan
Haluatko tuoda oman tarinasi esille?

  1. Ota yhteyttä

  2. Anna meidän luoda sinulle maksuton toteutussuunnitelma

  3. Toteutetaan suunnitelma yhdessä📞 +358 451364310
Comments


bottom of page