top of page
  • Writer's pictureIida Sirviö

6 Vinkkiä Puhujavideon Kuvaamiseen
Puhujavideoiksi kutsutaan videoita, joissa henkilö puhuu suoraan kameralle. Tällaisia voivat olla esimerkiksi vlogit, asiakaskokemusvideot ja webinaarit.


Yksinkertainen puhujavideo on helppo ja edullinen videotyyppi, joka tarjoaa paljon hyötyjä edulliseen hintaan.


Tästä blogista saat parhaat vinkit puhujavideon kuvaamiseen.

1. Mieti mitä sanot


Kun puhujalle on etukäteen selvää mitä hän aikoo sanoa, on lopputulos vakuuttava ja tehokas.


Käsikirjoituksen avulla säästät katsojia turhilta jaaritteluilta, toistoilta, sekä vaivaantuneilta tauoilta puheessa. Pidät myös huolen siitä, että videossa säilyy selkeä punainen lanka.


Toimiva rakenne puhujavideoon on seuraavanlainen:

Muista, että kohdeyleisön “koukuttaminen” heti videon alussa on tärkeää. Tilastojen mukaan 33% katsojista menettää mielenkiinnon jo 30 sekunnin kuluttua videon alkamisesta.


Mieti siis: Minkälainen sisältö palvelee kohdeyleisösi tarpeita parhaiten? Miten voit tarjota tämän heille mahdollisimman tehokkaalla tavalla?


2. Panosta valaistukseen


Hyvä valaisu on kriittinen osa onnistunutta puhujavideota. Ole tarkkana varjojen ja ylivalotuksen kanssa, sekä eriväristen valonlähteiden käytön kanssa.


Usein pehmeä luonnonvalo (kuten esimerkiksi ikkunan lähellä kuvaaminen) on paras vaihtoehto, jos ammattimaiseen valaistukseen ei ole budjettia.


Pimeällä ja sisätiloissa tarve on monesti kuitenkin lisävalolle. Esimerkiksi toimistojen perinteiset loisteputket eivät anna sitä kaikista imartelevinta kuvaa videolla esiintyvästä henkilöstä. Halvimmillaan parinkymmenen euron LED-valo tekee ison parannuksen videon laatuun.


3. Älä kuvaa valkoista seinää vasten


Vaikka puhujavideoita kuvataan usein simppeliä taustaa vasten, se ei tarkoita sitä, että se on välttämättä paras idea. Video käy nopeasti tylsäksi, jos katsoja ei löydä tarpeeksi asioita joihin kiinnittää huomio.


Lisää taustalle erilaisia huonekaluja, kasveja, värikkäitä esineitä tai mitä tahansa elementtejä, jotka tukee brändiäsi ja viestiä, jonka videollasi haluat välittää. Yritä myös pitää kuvattava henkilö tarpeeksi kaukana taustasta, jotta kuvaan syntyy syvyyttä.


Esimerkkinä mielenkiintoisesta taustasta on Kiekko-Espoon työntekijän haastattelu:
4. Nauhoita ääni erikseen


Kameran mikin käyttö saattaa kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta sen helppouden takia, mutta helpoin tapa harvoin palvelee lopputulosta parhaiten.


Kameran mikki usein nauhoittaa taustamelua, eikä sen laatu riitä ammattimaisen tuloksen saamiseksi.


Valitettavasti mikään editointimäärä ei voi pelastaa huonoa äänenlaatua, joten

kannattaa heti kättelyssä panostaa erilliseen mikkiin, kuten esimerkiksi zoomiin.


5. Kuvaa kahdella kameralla


Videon kuvaaminen kahdesta eri kuvakulmasta antaa lisää vapautta editointivaiheeseen, sekä auttaa pitämään yllä katsojien mielenkiintoa.


Mieti kuitenkin kulmat järkevästi ja pidä kamerat kokoajan samalla puolella puhujaan nähden, ettei lopputuloksesta tule katsojalle hämmentävä.


Suosittu ja tehokas tapa käyttää kahta kameraa puhujavideossa on käyttää laajakuvaa, sekä lähikuvaa puhujasta, kuten alla olevassa esimerkissä.
6. Käytä kuvituskuvaa


Vaikka pelkkä puhuva pää usein on täysin riittävä ratkaisu videollesi, kannattaa myös harkita kuvituskuvan lisäämistä mielenkiinnon kasvattamiseksi.


Kuvituskuva elävöittää tarinaa, auttaa katsojaa sisäistämään sen paremmin, sekä luo halutun tunnelman. Kuvituskuvan lisääminen kasvattaa työmäärää ja budjettia, mutta jos se auttaa täyttämään videon tarkoituksen sekä jättää katsojaan halutun vaikutuksen on se täysin sen arvoista.Tiivistettynä


Puhujavideon kuvaaminen on hyvä startti videoiden tekemiselle, koska se on edullista ja suhteellisen helppoa toteuttaa.


Vaikka kuvaaminen ei sinänsä ole monimutkainen prosessi, voi siihen silti saada kulumaan paljon verta, hikeä ja kyyneleitä, mikäli perusteet eivät ole hanskassa. Pahimmassa tapauksessa videosta, jonka piti olla helppo kuvata, venyykin tuntien mittainen prosessi ja sen tuloksesta syntyy varsinainen sekasotku.


Virheitä ei kannata pelätä ja ne kuuluvat asiaan, mutta jos sinulla ei kuitenkaan ole aikaa erehdyksille ja niistä oppimiselle, kannattaa turvautua kuvauksissa ammattilaisen apuun.Onko sinulla kysyttävää videotuotannoista?


Autamme sinua prosessin kaikissa vaiheissa ja tarjoamme täydellisen avaimet käteen -ratkaisun. Ammattitaitoomme luottaa jo >100 kotimaista ja kansainvälistä yritystä.
☎️ Ota yhteyttä. Toteutamme tuloksellisia videoita kaikenlaisiin ja kaikenkokoisiin tarpeisiin.📞 +358 451364310Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page